Kuala Lumpur Local Time

Kuala Lumpur Weather Forecast

Currently

30°C

86.49°F

Tuesday

24° / 24 °C
74.71° / 74.71 °F
Wednesday

24° / 24 °C
75.61° / 75.61 °F
Thursday

24° / 24 °C
75.69° / 75.69 °F
Friday

24° / 24 °C
75.78° / 75.78 °F
When will you be staying with us?
Arrival
Mon, Mar 8
Departure
Tue, Mar 9
 • Room {{$index + 1}}
  Adult
  {{itm.adult}}
  Children (0-12yrs)
  {{itm.child}}
Number of nights : 1

News

Derma Darah Jadi Aktiviti Prapelancaran

Derma darah jadi aktiviti prapelancaran

Sumber: myMetro

Oleh: Nurul Husna Mahmud

10 April 2018 - Royal Widad Residence @ UTMKL menyantuni rakan strategik selain komuniti setempat dengan pendekatan berbeza iaitu menerusi program amal derma darah yang berlangsung di dewan hotel berkenaan.

Program terbabit dianjurkan dengan kerjasama Tabung Darah Negara itu berjaya mengumpul 87 penderma membabitkan kakitangan Royal Widad Residence @ UTMKL dan orang awam yang prihatin menyumbangkan darah mereka bagi tujuan kebaikan.

Menurut Ketua Pegawai Operasinya Zamzuri Mahmood, program derma darah itu sebagai acara prapelancaran hotel berkenaan dijangka bakal beroperasi secara rasmi pada September nanti.


Zamzuri (kanan) bersama Abdul Latib bermesra dengan kakitangan yang menderma darah.


"Program derma darah berlangsung di Royal Widad Residence @ UTMKL adalah pendekatan relevan yang boleh kami fikirkan sebagai pengenalan awal kepada kemudahan penginapan selain fasiliti lain yang ditawarkan di hotel ini.

"Produk kami berasaskan pelancongan mesra Muslim dan bersesuaian dengan imej korporat kumpulan syarikat sendiri yang menyokong semua bentuk urusan perniagaan berdasarkan garis panduan syariah. Oleh itu, aktiviti menderma darah dilihat seiring dengan objektif berkenaan.

"Kami mahu menerap nilai murni dalam kalangan kakitangan sendiri iaitu kesedaran membantu mereka yang memerlukan darah. Meskipun tidak berkemampuan dalam aspek kewangan, rasanya ada alternatif lain boleh dilakukan semua orang termasuk menyumbangkan darah bagi keperluan individu lain. Anggaplah ini sebagai sedekah dan tanda prihatin terhadap orang kurang bernasib baik," katanya.


Ramai datang ke program Derma Darah anjuran Royal Widad Residence @ UTMKL.


Bagi Ketua Pegawai Eksekutif Widad Hospitality Management Sdn Bhd Abdul Latib Ahmad, selain kakitangan, pihaknya turut menerima kehadiran 30 pelajar Kolej Universiti Widad dan Kolej Widad dari Pahang untuk memeriahkan acara berkenaan.

"Bagi Kumpulan Widad, program ini bukan perkara asing kerana kami mempunyai universiti dan kolej yang menawarkan pengajian perubatan. Jadi acara ini sering dilakukan pihak kampus dan kali ini mereka datang untuk memberi sokongan kepada program Royal Widad Residence @ UTMKL.

"Pada masa sama, aktiviti derma darah ini memberi kebaikan kepada kesihatan dan membawa keberkatan kepada hidup penderma. Konsep inilah yang cuba kami semaikan dalam diri kakitangan atau orang awam yang menjayakan program ini," katanya.


Pelajar turut ambil peluang menderma darah.


Sementara itu bagi penderma Suhaila Abd Rasid, dia terdorong untuk mendermakan darah sejak rakannya mengalami masalah mendapatkan darah yang sama jenis tidak lama dulu.

"Memang pada awalnya saya keberatan menderma kerana tiada kesedaran sehinggalah rakan saya mengalami kemalangan dan memerlukan darah. Sejak itu saya berasa seronok dapat menderma darah. Apabila melakukan kebaikan, saya rasa manfaatnya kembali kepada diri sendiri, saya rasa lebih tenang dan gembira," katanya.


Jumlah darah berjaya dikumpul.

 • The Royal Widad Residence @ UTMKL, Jalan Maktab, 54100 Kuala Lumpur (1181814-K)
 • +603 2733 6363
 • +603 2733 6300
 • info@royalwidad.com
Privacy Policy Terms & Conditions © 2017-2019 Royal Widad Residence @ UTMKL. All Rights Reserved.